Makrók – Fehérjék

A fehérje egyike annak a három tápanyag forrásnak, amely a testünk normális működéséhez szükséges.

A másik kettő a szénhidrátok és a zsírok, amelyekről már korábban írtam egy-egy cikket, és amelyeket a nevükre kattintva el tudod olvasni.

A makrók megfelelő mennyiségű és minőségű fogyasztása, elengedhetetlen az egészséges izomzat, bőr, haj, csontok és körmök fenntartásához.

A fehérjék aminosavakból állnak, ez határozza meg a fehérje minőségét. Vannak olyan aminosavak, amelyeket a szervezet maga is elő tud állítani. Vannak viszont olyanok, amelyeket a szervezet, csakis táplálékból tud hasznosítani. Utóbbiakat nevezzük esszenciális aminosavaknak, amelyből kilenc darab van és főként állati eredetű táplálékból tudjuk bevinni.

Ezeknek az esszenciális aminosavaknak a szerepe, a vázszerkezet felépítésében és növekedésében van.

Ha hiányoznak az étrendből, akkor a többi aminosav sem épül be, hanem lebomlik. Sőt, ha egy fiatal fejlődő szervezet étrendjéből hiányoznak, akár le is lassulhat, extrém esetben meg is állhat a növekedés.

Egy átlagember a bevitt táplálékból is meg tudja szerezni a napi fehérje mennyiségét. Sok embernek viszont, előnyös lehet a fehérje kiegészítése, több szempontból is.

Például ha valaki fogyni szeretne, érdemes megnövelni a fehérje bevitelét, mert például növeli a telítettség érzését, így segítve a fogyást.

Egy vegetáriánus, vagy vegán életmódot követőnek is érdemes külön fehérjét vásárolnia és fogyasztania. Mivel nem fogyaszt állati fehérjét, a szükséges aminosavakat sem viszi be minden nap, ezért szükségszerű a pótlása. Lehet már kapni mindenféle növényi fehérjét, amelyek tartalmazzák az életmódból hiányzó aminosavakat is.

Ha valaki aktív életmódot él, akkor az edzés utáni fehérje fogyasztás, segíti a regenerálódást, valamint segít az izomtömeg megtartásában, illetve növekedésében.

Egy átlagos életmódot élő embernél átlagosan (nem sportol hobbi szinten sem, valamint ülő munkát végez), körülbelül 1 grammot testsúly kilogrammonként lehet számolni napi fehérjebevitelként. Átlagban én, 0,5 grammal szoktam növelni, attól függően, hogy mennyit sportol valaki, és mi a kitűzött cél. Egy olyan étrendnél ahol például a zsírvesztés a cél, akár a két gramm fehérjebevitelt is el lehet érni naponta testsúly kilogrammonként. Minden attól függ mennyire aktív életet él valaki. Egy heti 5 alkalommal sportoló, vagy fizikai munkát végző embernél, mindenképp magasabb kell, hogy legyen ez az érték, mint egy ülőmunkát végző embernél.

Azt viszont ne felejtsük el, ha túl sokat fogyasztunk egy tápanyagból, akkor azt a szervezet túlfogyasztásnak érzékeli. Ez igaz a fehérjékre is. Ha nem tudja a szervezet felhasználni üzemanyagként, akkor vagy átalakítja és elraktározza, vagy kiüríti.

Ez én kedvenc (állati) fehérjeforrásaim:

  • Csirke (mell, esetleg comb)
  • Pulyka (mell, esetleg comb)
  • Hal, tengeri herkentyűk (lazac, rák)

A fenti alapanyagokat nagyon szeretem sütve, vagy valamilyen rizottónak, de tésztával is nagyon finomak tudnak lenni. Próbáld ki a sütőzacskót, ami szerintem nagyon praktikus. Nem kell hozzá plusz zsiradék, csak a fűszerek, a hús és esetleg zöldségek.

Ha szeretnél értesülni egy-egy újabb témáról, vagy szeretnél további ötleteket edzéshez, vagy étrendhez, akkor kövess az instagrammon itt, vagy keress yousrbody_official néven.

Hozzászólásban írd meg a véleményed, vagy írj arról, hogy téged milyen téma érdekel.

Észrevételeidet e-mailben is megírhatod nekem itt.

Szeretettel

Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.