Makrók – Zsír

Bonyolult kérdés! Összezavarodhatunk, mert sok az ellentmondás az interneten megjelent cikkekben. Nagyon összetett dolog, nehéz egyetlen cikkben átfogóan összefoglalni. Manapság, ha az étkezéssel kapcsolatban elkezdünk kutatni, előbb utóbb rábukkanunk az úgynevezett makrókra.

A makrók, amiket minden táplálkozási tanácsadó, vagy dietetikus használ egy étrend tervezésénél, a zsírok, szénhidrátok és a fehérjék. Ez a három komponens, amit a szervezetünk, a végbemenő biológia folyamataiban felhasznál. A zsír körülbelül 90-95%- ban felszívódik a vérünkben. Testünket arra tervezték, hogy minden egyes csepp zsírt felhasználjon.

A zsírok szerepe a szervezet működésében:

  1. a sejtek szerkezetének építése
  2. hormonok működésének szabályozása
  3. a vitaminok felszívódásának támogatása
  4. energiaforrás
  5. hőszigetelő hatás
  6. az idegrendszer támogatása

Egyszóval rengeteg folyamatban részt vesz, ezért a teljes zsírmegvonást egyáltalán nem javaslom. A túlzott zsírfogyasztás viszont betegségekhez vezethet. A jelenlegi ajánlások alapján, lehetőleg a napi energia bevitelünk 15-30%- a származzon zsírból.

A zsír kalória értéke körülbelül 9 kcal grammonként. Kémiai szerkezetüket tekintve, különböző csoportokra oszthatók, amelyek a következők:

  1. Telített
  2. Egyszeresen telítetlen
  3. Többszörösen telítetlen
  4. Transzzsírok

A telített zsírok, nehezen emészthetőek és lassan szívódnak fel. Főként állati eredetű táplálékkal juttatjuk be a szervezetünkbe, de a kókuszolaj is telített zsírsavakból áll. A telített zsírok növelhetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A telítetlen zsírsavak, könnyen emészthetőek és gyorsan szívódnak fel. Nagyobb mennyiségben a növények tartalmazzák. Csökkentik a koleszterin szintet így a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata is csökkenhet.

A többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartoznak az esszenciális zsírsavak (omega-3 és omega-6), amelyeket a szervezetünk nem képes előállítani. Ezeket táplálékkal szükséges bevinni. Megtalálhatóak például a halakban, dióban, sötét zöld zöldségekben, vagy a tofuban.

Több kérdés is felmerülhet: Mi történik a testünkkel, amikor zsírt eszünk? Melyik zsírból lesz az úszógumi?

Bármelyikből!

Ha felesleges a kalóriabevitelünk, akkor a szervezetünk elraktározza bevitt tápanyagot. Teljesen mindegy, hogy az egészséges tápanyag, vagy sem.

Meg kell találni az egyensúlyt, amit már korábban is hangsúlyoztam.

Személy szerint arra törekszem, hogy a bevitt kalóriamennyiségem egyensúlyban legyen a napi tevékenységemmel.

Azt már korábban észrevettem, hogy azon a napon, amikor edzem, nagyobb kalória értékű ételt szükséges ennem, hogy bírjam a terhelést. Azokon a napokon viszont, amikor nincs időm edzeni, vagy nem nagy a terhelés, alacsonyabb kalóriabevitellel kell számolnom.

Ha arra törekszünk, hogy többet tudjunk meg a tápanyagokról, és a testünkre gyakorolt hatásaikról, akkor első lépésként, szükséges megismernünk az élelmiszerek kalóriaértékét. A makrók számolásának megtanulása kulcsfontosságú lehet a céljaink eléréséhez.

A Te Tested, a Te felelősséged!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.