Miért beszélünk folyton a táplálkozásról?

Tudományos kutatások eredményei alapján azt mondhatjuk, hogy a genetika körülbelül 27%, míg az életmódunk 43% -ban befolyásolja testünk állapotát.(Forrás: Dudás Róbert – A táplálkozás)

Tehát tudományosan is alátámasztott tény, hogy a mi testünk, valóban a mi felelősségünk.

Nem felelős a genetikánk, legalábbis nem olyan mértékben, mint amennyire mögé szeretnénk bújni, de kifogásnak nem rossz az biztos. Mondhatom, és mondták is nekem sokszor, ne akarjak vékony lenni, mert „nehéz a csontozatom” vagy, mert „erős testalkatom van”. Mégis itt vagyok, vékonyan és sokkal kiegyensúlyozottabban.

Nincs két egyforma ember. Mindenki más ételeket szeret, eszik meg és a testünk is másképp reagál a bevitt tápanyagokra. Gondolkodásunkat egy-egy ételről, a szokásrendszerünk, vagy az ételhez kapcsolódó élményünk is befolyásolhatja. Nem követhet mindenki egy sablon, általánosan érvényesnek titulált étrendet, vagy szokásrendszert. Hosszú távon nem fogja tudni fenntartani a saját szervezete egészségét.

Mérlegelni, viszont mindenki tud.

Ezen egy picit elgondolkodtam.

Mit nyerek hosszútávon azzal, ha megeszek egy tábla csokit? Mit nyerek hosszútávon, ha a sült krumpli köretem felét, kicserélem például cukkínire, vagy brokkolira?

Hosszútávon melyik megoldás lesz számomra, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy a testemnek, melyik megoldás lesz a kedvező. Hosszútávon milyen irányba fogja befolyásolni az életemet, a jelenlegi választásom?

Étkezéseidnél ezeket a szempontokat is szükséges figyelembe venned, hosszútávon csak a jól átgondolt életmód fog működni, más nem.

Az is igaz, hogy nem mindenki tudja megvásárolni minden étkezéséhez a friss, vegyszermentes alapanyagokat. Mindenesetre az a tapasztalatom, ha a saját konyhádban rend van és nincs túlevés, akkor nagy baj nem történhet.

El is érkeztünk a következő nézőponthoz. Miért fordulhat elő 20, 30, vagy akár 100 kg súlygyarapodás valakinél?

Véleményem szerint, akár beismerjük, akár nem, a nagyobb mértékű elhízásnak, általában lelki okai vannak.

Menekülés valami elöl, esetleg trauma ért valakit. Nem közvetlenül azt, akire felcsúsztak a plusz kilók, hanem egy közeli, számára kedves személyt.

Nem könnyű beismerni, hogy gyengék vagyunk, de mindenképp meg kell vizsgálni mi az, ami odáig vezetett, hogy 90, 100, 150 kg-ot nyom valaki.

Ha ez a lépés kimarad, akkor egy újabb hasonló nehézség esetén, előfordulhat újabb visszaesés. Esetleg örök mókuskerékbe esik az illető, majd belekerül az úgynevezett jojó effektusba.

Minden betegség, ami már kialakult, ami korábban nem volt jelen az életünkben, valamilyen változás miatt jelent meg. Ezt a változást kell megtalálnunk felismernünk és adott esetben kezelnünk. Itt most nem az örökölt betegségekről beszélek. Inkább olyanra gondolok, mint például a kettes típusú cukorbetegség, amely akár vissza is fordítható, vagy a magas vérnyomás. (Ezekről később.)

Ha tévesen gondolkodunk a táplálkozásról, akkor nem megfelelő tápanyagokat fogunk bevinni a szervezetünkbe, ami hiánybetegségekhez, esetleg más betegségekhez vezethet.

Összefoglalva fontos, megkeresni az elhízás (vagy bármilyen más evészavar) igazi okát, az egészséges test érdekében.

A Te Tested, a Te felelősséged!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.